• Welkom bij Pawsome webshop!
 • Verzending op maandag en donderdag*
 • Expres levering mogelijk*
 • Verzending GRATIS vanaf €50*
Home » Kat » Voeding » Dieetvoeding » Beaphar Nierdieet

Beaphar Nierdieet

Gezondheids- en verzorgingsproducten voor dieren

 

Zorgen voor familie is een basisprincipe van Beaphar. De wens om te zorgen voor familie heeft eerst oprichter Bernard gedreven, daarna zijn zoon Henk en nu zijn kleinzoon Daan. Met dit uitgangspunt hebben zij samen het bedrijf weten op te bouwen en te ontwikkelen tot de toonaangevende, wereldwijde producent van gezondheidsproducten voor huisdieren, die het vandaag de dag is.

Het is de drijfveer van onze werknemers – waarvan 90% zelf huisdieren heeft – om nieuwe producten te ontwikkelen en bestaande producten te verbeteren. We streven naar betaalbare, kwalitatieve en betrouwbare producten om ervoor te zorgen dat onze geliefde huisdieren gelukkig en gezond zijn. 

Beaphar staat voor familie, toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit. Deze waarden zijn de vier hoekstenen en de essentie van ons bedrijf. 

Mijn kat heeft chronisch nierfalen, wat nu?

Bij mensen spelen de nieren een belangrijke rol in het lichaam. Bij katten is dit niet anders. Net als mensen, kunnen katten lijden aan Chronische NierZiekte (CNZ). Dit is vooral bij oudere katten een vaak voorkomend probleem. Lees hier meer over CNZ en ontdek wat jij als baasje kan doen wanneer je kat lijdt aan CNZ.  

Wat is CNZ? CNZ staat voor Chronische NierZiekte. Bij CNZ is een deel van de nieren van de kat onherstelbaar beschadigd. Naast chronisch nierfalen, kunnen katten ook lijden aan acuut nierfalen. Soms herstellen de nieren zich weer van het acute nierfalen, maar het kan ook dat de schade blijft. We spreken van chronisch nierfalen als de problemen langer dan 3 maanden blijven aanhouden. 
De nieren hebben veel reservecapaciteit, waardoor de kat geen problemen zal ondervinden als een deel van de nieren beschadigd raakt. De kat zal pas problemen gaan ondervinden als 75% van de nierfunctie verloren is. Er zijn veel oorzaken voor nierfalen, maar omdat de problemen pas zo laat aan het licht komen, is het vaak al te laat om de oorzaak van het nierfalen nog te achterhalen. Een kat kan niet genezen van chronische nierfalen en blijft dus voor altijd een nierpatiënt.
Wat zijn de symptomen? 

 • Veel drinken en veel plassen

Als je kat lijdt aan chronische nierfalen, kunnen de nieren de urine niet meer goed concentreren. Hierdoor zal je kat meer plassen en zal de urine ook waterig zijn. Doordat de kat veel meer plast, zal ze ook meer drinken om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. 

 • Overgeven en/of diarree

De nieren zorgen er normaal voor dat de giftige stoffen uit het lichaam verdwijnen. Bij chronische nierfalen worden de giftige stoffen niet uit het lichaam verwijderd, waardoor de kat zichzelf vergiftigt en dus gaat overgeven en/of diarree heeft.  

 • Verminderde eetlust 

Doordat er meer afvalstoffen in het bloed zitten, komen er zweertjes in het darmkanaal, de mondholte en de tong. Hierdoor heeft de kat pijn bij het eten en heeft ze een verminderde eetlust. Daarnaast kunnen er ook zweren komen in de maag, wat op zijn beurt leidt tot misselijkheid en braken. Zweren in de darmen kunnen zorgen voor diarree.  

 • Bloedarmoede 

Nieren stimuleren normaal de aanmaak van rode bloedcellen. Doordat dit niet gebeurt, kan er bloedarmoede voorkomen. Hierdoor heeft de kat minder energie en is ze lusteloos. 

 • Slechte vacht 

Doordat de kat lusteloos is en minder energie heeft, verzorgt ze haar vacht niet meer. Hierdoor ziet de vacht er slecht uit. Dit komt deels ook doordat de kat minder vocht kan ophouden. 
Hoe kan de diagnose gesteld worden?Als je aan de hand van bovenstaande symptomen vermoedt dat je kat aan chronische nierfalen lijdt, is het aan te raden om een dierenarts te raadplegen. Aan de hand van een bloedonderzoek en een urineonderzoek kan er snel bepaald worden of de kat daadwerkelijk lijdt aan chronische nierfalen. 
Wat kan ik doen?Zoals eerder al gezegd, kan een kat niet genezen van chronische nierfalen. Het enige wat je als baasje kan doen, is ervoor zorgen dat het niet erger wordt en dat de klachten zo veel mogelijk verminderen. Enkele tips:

 • Medicatie kan helpen om de nieren te ondersteunen. Dit zorgt voor een betere doorbloeding van de nieren waardoor ze beter functioneren. Ook medicatie tegen misselijkheid en een verhoogde bloeddruk kan helpen de klachten te verminderen. 
 • Zorg ervoor dat je kat zoveel mogelijk vocht binnenkrijgt. Zorg dus dat je kat voldoende vers drinkwater ter beschikking heeft op verschillende plaatsen in het huis. Je kan het drinken eventueel stimuleren door een drinkfonteintje te voorzien. 
 • Een belangrijk onderdeel in de behandeling van chronisch nierfalen is aangepaste voeding. Om ervoor te zorgen dat er minder giftige stoffen geproduceerd worden in het lichaam, is het sterk aan te raden om speciaal dieetvoer te geven dat eiwitarm is en een laag fosfaatgehalte bevat. Beaphar biedt ook speciale dieetvoeding aan: 
   • Nierdieet Taurine 
   • Nierdieet Kip 
   • Nierdieet Zalm 
   • Nierdieet Lam 
   • Nierdieet Eend 
   • Niersnoepjes  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.